www.susunweed.com

Билки, които помагат при бременност

© Susun S Weed

(Herbal Allies for Pregnancy Problems)
translation in Bulgarian

Translated by Lilibon for Rodilnitza

 

Акушерките вярват, че повечето от проблемите при бременност могат да бъдат предотвратени, като се обърне внимание на храненето. Сутрешното гадене и промените в настроението са свързани с ниски нива на кръвната захар; болките в гърба и силните родилни болки често са резултат от недостиг на калций; разширените вени, хемороидите, запекът, петната по кожата и анемията показват липса на специфични хранителни вещества; прееклампсията, най-сериозният проблем при бременност е форма на остро недохранване. Отличното хранене включва чиста вода, чист въздух, изобилна светлина, взаимоотношения, пълни с любов и уважение, красота и хармония в ежедневието, радостни мисли и жизненоважни хранителни вещества.

По време на бременността хранителните вещества изграждат клетките, които формират допълнителен половин килограм мускулатура на матката, нервите, костите, органите, мускулите, жлезите и кожата на плода, околоплодната течност, плацентата и 50% допълнителен обем на кръвта. Изграждат и допълнителни клетки в бъбреците и черния дроб, за да се разграждат отпадъците на две човешки същества, не само на едно.

Диворастящите и органични храни, семената и билките са най-добрите източници на витамини, минерали и други хранителни вещества, нужни през бременността. Най-добре бременната жена сама да събере своите билки — да се разтяга, навежда, диша, движи, докосва земята, да разговаря с растенията и да се открива за техния духовен свят.

Тонизиращи напитки през бременността

От хиляди години опитните жени препоръчват билкови тоници за бременност и раждане. Тези треви са доказали в практиката, че са безвредни и забележимо ефективни. Тонизиращите билки подобряват общото здраве, като балансират и поддържат потока на енергията и фокуса в тялото.

Тониците премахват неразположенията и предотвратяват сериозните проблеми. Те добавят жизненоважни минерали и витамини, увеличават енергията и подобряват тонуса на матката. Някои от тях не се препоръчват при бременност, или е подходящо да се използват само в последните й седмици.

Тониците, които се препоръчват при бременност трябва да се пият редовно, за клетките те са като упражненията за мускулите; няма полза, ако се правят от дъжд на вятър. Разбира се, дори епизодичното им приемане при бременност ще е от полза, защото те съдържат хранителни вещества. Но истинската полза се получава, когато се пият поне 5 пъти седмично.

Ето няколко прости предложения, за да свикнете да ги пиете — бременната жена може да замени сутрешното си кафе със силен чай от коприва. Или може да запари малко  листа от малина, да охлади напитката и да я пие вместо газирани напитки, вино или бира. Жените от много култури са използвали през вековете следните билки за здрава бременност:

Чай от листа на малина

Запарени като чай или отвара, листата от малина са най-известни и най-широко използвани като най-безопасния от всички тоници за матката и бременността. Те съдържат фрагрин, алкалоид, който тонизира мускулите в областта на матката, включително и самата нея.

Повечето от ползите, които се приписват на редовната употреба на чай от листа от малина през бременността се дължат на витамините и минералите, които съдържа растението. Трябва да отбележим високото съдържание на витамин С, присъствието на витамин Е и лесно усвояеми калций и желязо. Листата от малина съдържат и витамини А и В комплекс, много минерали, например фосфор и натрий.

Ползите от пиенето на чай от листа от малина преди и по време на бременност са:

 • Увеличават плодовитостта както у жените, така и у мъжете. Комбинирани с червена детелина са чудесен билков лек против безплодие.
 • Предотвратяват спонтанните аборти и кръвотечението. Листата от малина тонизират матката и предпазват от аборт и от следродилен кръвоизлив, причинен от отпусната или атонична матка.
 • Облекчават сутрешното гадене. Много жени потвърждават, че са получили облекчение на гаденето и стомашните си проблеми при бременност.
 • Намаляват болката по време на и след раждане. Като тонизират мускулите, използвани през бременността и раждането, листата от малина премахват много от причините за болезнено раждане и дълго възстановяване. Това естествено не премахва болката при разширяването на шийката на матката.
 • Подпомагат изобилната секреция на кърма. Високото минерално съдържание в листата от малина подпомага производството на майчино мляко, но стипчивостта им може да пречи при някои жени.
 • Помагат за бързо и леко раждане. Листата от малина помагат на матката да работи без допълнително напрежение. Те не правят контракциите по-силни, но помагат на контрахиращата се матка да действа по-ефективно и по този начин правят раждането по-лесно и бързо.

Листа от коприва

Макар и по-малко известни като тоник за бременни, листата от коприва са чудесно подхранващо средство и заслужават по-добра репутация и по-широка употреба. Те имат репутация, че съдържат повече хлорофил от другите треви. Списъкът от съдържащи се витамини и минерали включва почти всички, известни като необходими за човешкото здраве и растеж.

Особено голямо е съдържанието на витамини А, С, Д, К, калций, натрий, фосфор, желязо и сяра. Цветът на отварата от коприва е тъмнозелен към черен. Вкусът е силен и богат. Ако близо до вас расте коприва, използвайте пресните връхни листа през пролетта за чай.

Някои бременни жени редуват седмица чай от коприва, седмица чай от листа от малина; други пият чая от малинови листа до последния месец и после минават на коприва, за да си осигурят големи количества витамин К в кръвта преди раждането.

Ползите от чая от коприва преди и през бременността са следните:

 • Подпомага работата на бъбреците. Чаят от коприва силно се препоръчва на жени, застрашени от хемодиализа. Тъй като бъбреците трябва да пречистят 150% от нормалния кръвопоток през по-голямата част от бременността, способността на копривата да ги подхранва и укрепва е от изключително значение. При редовна употреба на чай от коприва, всяко натрупване на минерали в бъбреците, като песъчинки или камъчета, нежно се освобождава, разгражда и изхвърля.
 • Увеличава плодовитостта и на мъжете, и на жените.
 • Подхранва майката и бебето.
 • Облекчава крампите в мускулите на краката и другите спазми.
 • Намалява болката по време на и след раждане. Високото съдържание на лесноусвоим калций помага да се намалят мускулните болки в матката, в краката и по други места.
 • Предотвратява кръвоизливите след раждане. Копривата е чудесен източник на витамин К, освен това увеличава наличния хемоглобин, а това са двата фактора, които намаляват вероятността за кръвоизлив след раждане. Пресен сок от коприва, приеман по една чаена лъжичка намалява кървенето след раждане.
 • Намалява хемороидите. Меката стипчивост на копривата и общото й подхранващо действие стяга и укрепва кръвоносните съдове, помага за поддържането на артериалната еластичност и подобрява устойчивостта на вените.
 • Увеличава количеството на кърмата.

 


 Translated by Lilibon for Rodilnitza
http://www.rodilnitza.com/blog/pregnancy/herbs-in-pregnancy/

 

English VersionSusun Weed Articles translated into Spanish

Traducción de Carmen Valenzuela-Cervantes

 


La medicina de la gente: hierbas para brujas
People's Medicine: Herbs for Hags

Hierbas para el dolor de estómago,
úlceras y acidez de estómago.
Herbs for Those with Stomach Aches, Ulcers, and Heartburn

Salud y curación naturales en la Tradición de la Mujer Sabia.
Natural Health and Healing in the Wise Woman Tradition

Problemas digestivos.
Digestive distress

Para fortalecer los huesos.
Building Better Bones

Turbulencias de ánimo.
Emotional Uproar

El dolor de cabeza/migraña.
Headaches/Migraines

La familia de las Asteráceas
The Asteracea family

Las tres tradiciones de la curación
The three traditions of healing

Aventuras herbarias en Provenza.La granilla (Phytolacca americana)
Herbal adventures in Provence- Poke

Siete medicinas
Seven medicines

Los años de la menopausia, a la manera de la mujer sabia
Menopausal Years the Wise Woman Way

Síndrome de ovarios poliquísticos
Syndrome of ovaries poliqu ísticos

EL PINO BLANCO (Pinus strobus) GRAN ÁRBOL DE PAZ
White Pine - GREAT TREE OF PEACE

Curar sabiamente...Resfriados fríos y resfriados calientes
Hot colds and cold colds

Logra la calma instantánea – a la manera de la mujer sabia
Achieve Instant Calm - The Wise Woman Way

Energía y estamina a la manera de la mujer sabia
Energy and stamina -The Wise Woman Way

La tradición de la Mujer Sabia es una espiral
The Wise Woman Tradition is a Spiral

Mi estilo de vida anti-cáncer
My Anti-Cancer Lifestyle

Ocho pasos para la mujer que baila con cáncer
Eight Steps for A Woman Dancing With Cancer

Las mamografías no sirven para detectar el cáncer
Mammograms are inaccurate

Los seis pasos de la curación
The Six Steps of Healing

Remedios de hierbas y caseros
para prevenir la pérdida de la memoria

Herbal and Home Remedies That Prevent Memory Loss


Breast Cancer? Breast Health!
The Wise Woman Way

by Susun S. Weed
Foreword by Christiane Northrup, MD
380 pages, index, profusely illustrated.
Foods, exercises, and attitudes to keep your breasts healthy. Supportive complimentary medicines to ease side-effects of surgery, radiation, chemotherapy, or tamoxifen.
Retails for $21.95

Read a Review

Read some excerpts:
Mammograms - Who Needs Them?
Using Herbs Safely
My Anti-Cancer Lifestyle

Order BREAST CANCER? BREAST HEALTH! in our Bookshop

What a gift to women of all ages! This book helped me overcome my fear of what I might discover during self-examination. I am so grateful that this book came my way and I am healthier in mind, body, and spirit thanks to Ms. Weed's wise words! If I could, I would give a copy of this book to every woman in the world!


You're invited to visit wisewomanweb.com to learn how to join our forum, ezine, weblogs, and email groups...

Or, Join our mailing list and get email notification of updates plus links to our great monthly exciting newsletter - Weed Wanderings with Susun Weed© Susun Weed & the Wisewoman Bookshop

This website is sponsored by:

visit our Bookshop

www.susunweed.com

Note: close this window to return to where you came from